Direktlänk till inlägg 11 juni 2010
Nu har jag gjort klart ett inlägg från förut som jag väljer att puplicera nu.
En sak som jag har märkt är att många verkar tro att kokos är någonting onyttigt och nästan värre än gräddsåser i tex. grytor.
Det är ju så fel! Du kan absolut äta en thaigryta på resataurangen med gott samvete. Kokos är nämligen mycket bättre än andra såser baserade på till exempel mejeriprodukter. Jag tycker att vi borde använda kokos mer i mat, det är ju så gott dessutom!
En av anledningarna till missförståndet är att kokos är ett sk."hårt fett" vilket av många har ansetts som dåligt, man tänker på hjärt och kärlhälsa osv. Vi har fått lära oss att det är mjuka fetter man ska äta. Visst ligger det viss sanning i detta, det stämmer ju när vi pratar om olja alternativt smör, och den riktiga anledningen till att vi började rygga tillbaka så fort det nämndes "hårt fett" var nog att man kom fram till att de så kallade transfetterna (som är en typ av hårt fett) är mycket skadliga. Men bara för det ska vi inte dra allt hårdare fett över en kam!
Detta är kokos bra för:
Detta innehåller också kokos:
"laurinsyra som har antibakteriella egenskaper och dessutom kan ombildas till monolaurin, en fettsyra med ännu starkare antibakteriell effekt. Det kan bidra till en bättre tarmflora och på sikt även mag-/tarmhälsa och immunförsvar. Viss forskning visar också att det kan skydda mot svampinfektioner och olika tarmparasiter. Även en viss effekt mot virus har visats, vilket skulle kunna skydda mot hepatit, influensa och mässling. En hög halt laurinsyra har även visat sig minska risken för depressioner, vilket är tänkbart eftersom hjärnan består av fett. Kvaliteten på fettet kommer självklart att påverka hjärnans funktioner. En färsk kokosnöt innehåller drygt 33% fett varav 90% är mättat. Fiberhalten på 9% är mycket hög och kokosnötens GI-värde är lågt. Halten protein är bara 3,3% men ligger högre än t ex frukt. De vitaminer och mineraler som utmärker sig i kokosnötens näringsdeklaration är zink, kalium, fosfor, magnesium, järn, B6 och folsyra. Det har även påståtts att kokos kan öka upptaget av vitaminer och mineraler från andra livsmedel." Fredrik Paulún.
En sak som kan vara ganska intressant är att kokos växer om konsumeras mycket på mer tropiska breddgrader, nära vatten osv. Sri Lanka är ett exempel på ett land där kokosfett utgör nästan all fettkonsumtion, och där han man inte den förhöjda risken för hjärt och kärlsjukdomar. Detta beror säker på flera saker, men fettet man använder är nog en del av det.
Så, ska man välja en thaigryta på Waldorf idag? Tror nästan det.
Hej vad gör ni idag? Här har vi en stanna-inne-hela-dagen-dag vilket är givet efter igår. Vi tänker beställa pizza och bara ta det lugnt. Kaffe och DH betyder det för mig ;) Jag har i alla fall tittat runt på klädsidorna som valigt, här är ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 |
|||
21 |
22 | 23 | 24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 | 30 |
|||||||
|