mat mode och livet enligt bella

Alla inlägg under juni 2010

Av Izabella - 11 juni 2010 15:04

Nu har jag gjort klart ett inlägg från förut som jag väljer att puplicera nu.


En sak som jag har märkt är att många verkar tro att kokos är någonting onyttigt och nästan värre än gräddsåser i tex. grytor.

Det är ju så fel! Du kan absolut äta en thaigryta på resataurangen med gott samvete. Kokos är nämligen mycket bättre än andra såser baserade på till exempel mejeriprodukter. Jag tycker att vi borde använda kokos mer i mat, det är ju så gott dessutom!


En av anledningarna till missförståndet är att kokos är ett sk."hårt fett" vilket av många har ansetts som dåligt, man tänker på hjärt och kärlhälsa osv. Vi har fått lära oss att det är mjuka fetter man ska äta. Visst ligger det viss sanning i detta, det stämmer ju när vi pratar om olja alternativt smör, och den riktiga anledningen till att vi började rygga tillbaka så fort det nämndes "hårt fett" var nog att man kom fram till att de så kallade transfetterna (som är en typ av hårt fett) är mycket skadliga. Men bara för det ska vi inte dra allt hårdare fett över en kam!
Detta är kokos bra för:  • Det är mycket värmetåligt vilket gör det idealiskt att ha i woker, grytos osv som måste upphettas kraftigt. Det är fakitskt så att annat fett förlorar många av sina bra egenskaper när de upphettas, och kan rent av bli ohälsosamma.

  • Det är gott (tycker många) ;)

  • Det gös oss smala! Kokos består av många medellånga och korta fettsyror vilket är ett bättre alternativ om man vill hålla sig på den slanka sidan. Animaliskt fett består av fler långa, alltså fettlösliga syror. Alltså, på ren svenska så lagras inte fettet lika lätt i kroppen utan förbränns snabbt i levern och musklerna, vilket som en bonus ger bättre träningsork! En annan orsak till att kokos gör oss smala är att det mättar mycket bra. Det innehåller lite mindre kalorier än annat fett också.

  • Kan ätas av många, mjölkallergiker och till och med nötallergiker då kokos egentligen är ett frö.

Detta innehåller också kokos:

"laurinsyra som har antibakteriella egenskaper och dessutom kan ombildas till monolaurin, en fettsyra med ännu starkare antibakteriell effekt. Det kan bidra till en bättre tarmflora och på sikt även mag-/tarmhälsa och immunförsvar. Viss forskning visar också att det kan skydda mot svampinfektioner och olika tarmparasiter. Även en viss effekt mot virus har visats, vilket skulle kunna skydda mot hepatit, influensa och mässling. En hög halt laurinsyra har även visat sig minska risken för depressioner, vilket är tänkbart eftersom hjärnan består av fett. Kvaliteten på fettet kommer självklart att påverka hjärnans funktioner. En färsk kokosnöt innehåller drygt 33% fett varav 90% är mättat. Fiberhalten på 9% är mycket hög och kokosnötens GI-värde är lågt. Halten protein är bara 3,3% men ligger högre än t ex frukt. De vitaminer och mineraler som utmärker sig i kokosnötens näringsdeklaration är zink, kalium, fosfor, magnesium, järn, B6 och folsyra. Det har även påståtts att kokos kan öka upptaget av vitaminer och mineraler från andra livsmedel." Fredrik Paulún.


  • Laurinsyra kan också höja nivåerna av HDL, det goda kolesterolet som anses skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.

  • Kokosfett sänker inte, till skillad från annat fett, insulinkänsligheten, innebär det inte heller något ökad risk för diabetes typ 2.

En sak som kan vara ganska intressant är att kokos växer om konsumeras mycket på mer tropiska breddgrader, nära vatten osv. Sri Lanka är ett exempel på ett land där kokosfett utgör nästan all fettkonsumtion, och där han man inte den förhöjda risken för hjärt och kärlsjukdomar. Detta beror säker på flera saker, men fettet man använder är nog en del av det.Så, ska man välja en thaigryta på Waldorf idag? Tror nästan det.


  


  ANNONS
Av Izabella - 11 juni 2010 08:55

Idag verkar det rätt lungt och skönt på jobbet. Gissar att både kunder och anställda är på skolavslutningar och annat skoj.

Tvärt emot igår då, det var en av telefonisterna i Norrbotten sjuk så det ringde som bara den. Ont i magen. Men jag klarade mig fint, man blir som glad när man klarar sådana dagar galant.

Från jobbet kom vi iväg först 5 då Anton satt i möte. Då bar det av till stan och fixa några grejer innan vi landade hos Arvid. Jag skriver hos Arvid för att det var som lite "hans dag" för att fira arbetslösheten, nej jag skojja - studenten (en viss skillnad är det trots allt).

Jag hade fortfarande problem med magen men det var kul ändå. Vi beställde pizza och sedan åt vi det klassiska; Jordgubbar och Glass!


När klockan slår fyra idag ska jag hoppa i ombytet jag hade med mig och fara med pappa till Linnéas. Efter det ska jag hem och och vara med syster innan vi tar taxi (?) till restaurangen där vi ska sitta lääänge hela stora familjen, som varje år. Härligt!

Kanske jag och Anton far till Simon sedan, annars blir det nog lungt. Har fått fest-förslag från flera håll, och tack mina vänner men känner inte för det, surprise! Känns som att alltid om jag vill vara ut så krångar magen. Så vi får se hur det blir. Puss!

 

Ta vara på dagen alla studenter. Denna dag och er klass och de senaste tre åren i ert liv, kommer aldrig tillbaka. Njut av idag och Njut av friheten imorgon!

  

ANNONS
Av Izabella - 11 juni 2010 08:34


God morgon! Idag försov jag mig lite (vilket i sådana fall brukar leda till att jag ändå kommer i tid, fast med ruffsigt hår, osminkad och hungrig).

Haha. Som den dagen jag började där nere på godsmottagningen sommaren 08. Första dagen på jobbet, första dagen jag i vuxen ålder träffade min blivande pojkvän, vaknade jag alltså försent. Jag hade ju en valp då som inte ville sova så jag såg om möjligt värre ut än idag med ringar under ögonen till påköpet. Nu i efterhand tänker jag att det var lika bra, det finns ju de killar som aldrig får se hur tjejen ser ut "egentligen" förrän morgonen efter hehe.


Fast då är det väl oftast tjejer som sminkar sig jättemycket vi talar om, är man som jag och kanske har mascara och lite rouge till vardags är det väl inte lika stor skillnad, dock gör det mycket till hur man känner sig.

På Grans hade jag oftast inte ens det, utan körde helt utan fix. Vilket nästan gällde kläderna med ;)


nej så ser jag inte ut. fast min hund var finare än den där


Hoppas ni har fått en bra morgon!

Grattis till Arvid och Linnéa som tar studenten!

och Felicia och tessa som går ut 9:an respektive 7:an


  

Av Izabella - 9 juni 2010 20:58

Blodgrape och apelsin. Vi fick med en 1,5 L i picknickkorgen när vi sprang igår, nu har jag snart druckit upp den :)

  

Av Izabella - 9 juni 2010 13:38

Det finns fakitskt någonting som heter starkt även för mig. i alla fall när det gäller te.

Dagens (eller mitt konstanta) i-landsproblem på jobbet är att jag gör iordning te och ställer det på skrivbordet medan det får dra. Sedan får jag för mycket att göra eller så ringer det så jag glömmer bort teet och sedan är det för starkt.

Suck :P fast är det inte bara nyttigare?


ps. tog mig ca 1/2 h att skriva detta, plus kallt te haha

(blev avbruten hela tiden)

  Av Izabella - 9 juni 2010 07:36


 

Puh! Idag verkar det vara lugnare här på jobbet. Hade en stressig dag igår, så mycket har jag inte haft att göra på lääänge. Detta ledde till att min mage reagerade med smärta och att jag fick springa till toan många gånger (har stressmage). När adrenalinet släppt sitt tag efter ungefär 3 km så blev det bara jobbigare och jobbigare. Ville sätta mig på närmaste bänk så jag fick springa på viljan.

Jag och Tessa höll samma takt ungefär tills dess att jag fick det värre med min mage, då drog hon iväg och kom 4 placeringar bättre. Tessa du är sååå duktig! det är en vältränad tjej det där.

Stackars flis som fortfarande hade spår av halsflussen och mamma som inte ens kunde vara med.


Anyway, nu vet jag vad jag klarar av. Är enormt stolt äver mig själv som lyckades ta mig runt och inte dåligt.

35.11 blev tiden

och jag kom på 34:e plats av 169 i damklassen.


Anton, pappa och Roland kämpde på i sin milklass och fick bra tider.

Bra där mina favvokillar. Du är så duktig älsklingen! Löpar-Rolle hade vi ju förväntningar på och dessa levde han verkligen upp till med bravur. Pappa var ganska knäpp som både snart är 50 och inte tränat på flera år på den nivån, han tog sig runt bra i alla fall  

Efteråt fick man picknick!

Kul att träffa Vickan och yassa också.


Nu ska jag jobba. Sedan vet man aldrig var den här dagen bär.

Nyss kom min kollega förbi och sa att hon sett mig när jag sprang, och jag ba: så det var du! Kommer ihåg att jag slog en blick mot en bil som körde förbi och undrade om det inte var hon som satt där. Ser man på, sammanträffande?


  


Av Izabella - 8 juni 2010 11:31


Om någon frågar vilket som är världens vackraste djur, kan jag säga Flatcoated retriever då?


Ibland brukar jag surfa runt på bloggar som drivs av egeagerade flatcoat-mattar och hussar. De är ett aktivt folk det där, och speciellt kvinnor som äger dessa hundar verkar älska att skriva om deras träning och framgångar. Jag tycker att det är kul att läsa, men det är också lite sadistiskt. Ibland blir det för mycket och jag blir ledsen. Det-där-kunde varit- jag-tankarna blir då och då för många och jag måste klicka bort alla sidor.


  

Av Izabella - 7 juni 2010 20:15


Nu har jag bokat klipptid, blir på tisdag på Presenta och Här. Snacka om svårt det är att få tid! Ska nog bli bra i alla fall.


Idag ska jag och Anton laga lax och potatis till middag och ladda inför morgondagen, haha känns både skönt och lite småtråkigt att jag nöjde mig med 6 km löpning och inte 10 km som Anton, pappa och Rolle.

Jag har ont i höften vilket jag hoppas går över till imorgon, ska försöka vila den.


Imorgon

Kommer nog hem och äter mellis innan det blir löpning för hela slanten. Efter loppet verkar det som om vi ska samlas hos M&R och äta någon sallad samt dela på picknickkorgen man fick när man anmälde ett lag.

Förutom "mina 3 familjer" så kommer kusin Viktoria och hennes dotter Yasmin och ska sova hos M&R :)


Onsdag och torsdag är ganska oplanerade för tillfället, vill hinna med att träffa Linnéa som kommit hem från värmen och Emma möjligtvis.


Fredag

I helgen kommer det att bli ganska mycket familjetid verkar det som. Flickorna går ju ut 7:an respektiva 9:an så på fredag ska vi nog traditionsenligt dra på oss finkläderna och fira lite på Waldorf. Tidigare är jag även bjuden till Linnéa för studentfirande, fast vet inte hur länge jag kommer att hinna vara där. Hoppas jag hinner förbi snyggingen efter jobbet i alla fall! Annars hade jag funderingar på någon typ av fest, men det verkar inte heller riktgt bli. Visst hade det varit kul att dra till Simon och fira Arvids student men we'll see.


Lördag

Far till stugan i sundsnäs med familjen, Anton stannar nog hemma.

Ska hjälpa till att måla om stugan och dricka öl. haha, eller "dricka öl ...och måla lite" som pappa säger. Sover över...


Söndag

Är nog kvar ett tag och äter mysig familjefrukost innan vi beger oss hemmåt. Vara med Anton ett tag. Bio?

Haha ser jag inte filmen då så blir det garanterat ett par avsnitt av min box. Det har redan börjat märkas hur långt jag kommit, vill inte att den ska ta slut. My new addiction!

 

Nu håller jag på och laddar om Mp3:n med massa bra stuff för att springa!


  
Presentation


Välkommen! Izabella heter jag och bor uppe i det isande vackra norrland med min sambo och katt. Bland klädaffärer och matlagning drömmer jag om framtiden, samtidigt som jag försöker att njuta av livet som det är just nu!

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kläder och annat kul

RSS

Följ bloggen

Följ mat mode och livet enligt bella med Blogkeen
Följ mat mode och livet enligt bella med Bloglovin'

Bloggar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se