mat mode och livet enligt bella

Alla inlägg under november 2009

Av Izabella - 10 november 2009 10:18

Sitter ensam i lägenheten på kallkällan med mitt gröna te. Ingen ville vara hemma denna dag med mig, alla jobbar/går skola ;) Inte ens arvid hade lust att skola idag på grund av något prov. Ja menar jag vill ju inte uppmana någon att skolka...eller?


Och förreten; okej jag erkänner, smakade just en av din mommos kanelbullar, och hon är bättre än mig. I alla fall än de jag sist gjorde (vilka blev ganska misslyckade), fast hon har ju haft years and years of experience. Helt krämiga och bra. Detta var till arvid btw. Han som har otroligt bra smak vad gäller mat.


Igår kväll såg vi "Big stan" som var skitrolig. Rekommenderas!!! Hade även en körlektion med en peter på ninas. Det är inte klokt, det är mitt öde att köra med olika peters. Pappa är ju min handledare, sedan hade jag peter i umeå under hela vistelsen där, och nu denna PETER. Alla är dem dessutom trevliga karlar som verkar känna alla (inklusive ha hört talas om varandra).


Nu är det bara en halvtimme tills mannen kommer hem för lunch. Då ska jag nog börja gå till stan och sen får vi se var dagen bär. Kom inte och påstå något om hur ovärt detta inlägg var, för då ska jag bita er ;) Jag gillar nämligen inte när folk har rätt.


  

ANNONS
Av Izabella - 8 november 2009 22:21


Kom just hem från en kväll med emma. Oj vad vi pratar...

Såg "dumpa honom" och den var.. hmm, tänkte skriva asdålig, men okej då - mindre bra. Seg och man irriterade sig på samtliga karaktärer vilka de flesta, konstigt nog, var bra skådisar. Ändå ville man som fortsätta se, komma till slutet och se vad som hände. Den var även deprimerande, så ska du se den behövs massor av godis från hemmakväll;) Och en bra vän. 


Nu sitter jag här i soffan bredvid en sovande pappa (of course) och ser slutet av ...och så kom polly som går på tv. Den är betydligt bätte :P Ska snart gå och sova. Planerna för imorgon är endast körlektion, laga mat och sedan sova hos anton. End of story.


  

ANNONS
Av Izabella - 8 november 2009 11:45

"Jacobs Creek Semillon Chardonnay" heter vinet jag älskat denna helg.

"Torr, ungdomlig, fruktig smak med inslag av fat, apelsinskal, päron, melon och vanilj." lyder beskrivningen. Prova!


Annars är jag ju som bekant en rödvinsdrickare, och en av mina favoriter är "Lindemans Cawarra", den är billig och god. Fast de flesta, inte allt för torra eller starka är goda. 

Vad gäller cider och blanddrycker så är jag ganska kräsen, just nu är min favorit Cube, som smakar citron och inte är så söt. Breezer Watermelon gillas även av mig och många andra. Olika Kopparbergs kan också vara okej om man är sugen på något sött.

  

Av Izabella - 8 november 2009 11:11


Hej!


Hoppas ni hittils har haft en lika bra helg som mig. Har just kommit in från en morgonpromenad med anton. Har rosiga kinder, det finns inget härligare i början av vintern än när man vaknar upp till en massa snö och dessutom sol. Fast såå stillsam blev inte promenaden i alla fall, eftersom min lugna pojkvän även är busig och envisades med att kasta snö. Pappa hade lagat frukost till alla med kokt ägg, gröt och mackor. På sin egen dag! Jag måste nog baka något gott till honom senare. Planen är annars att träffa emma idag. 


Igår for jag, pappa och flis till coop arena på skidbytardagarna för att sälja våra gamla snowboardutrustningar och kanske hitta en ny bräda till mig. Lyckades bli av med sakerna vi kom dit med men hittade endast ett par pjäxor till syrran. Sedan köpte vi french hot dog på kvantum och jag for till kallkällan. Eftermiddagen var lugn med massor av mys och vin. Spelade "tjuv och polis" med anton, john, kjell, arvid och simon. Känner att jag har börjat lugna ner mig lite nu när jag har tillåtit mig att ta det så lugnt i ett par dar, det behövs ska jag säga =) 

  

För vad skulle jag göra utan mitt lugn?

  

Av Izabella - 6 november 2009 14:28

Håller på för fullt att skriva ansökningar just nu. Får hålla tummarna att något leder någonstans.

Jag kan ju inte gå omkring och hoppas att någon på Ahlsell blir sjuk, men däremot hade det passat bra med en fast anställning där. Helt okej jobb i administrationen. Då hade jag och anton knappast behövt oroa oss för hur man ska ha råd med två bilar...


           

Jag, på jobbet i somras.  


Fast, visst hade det varit underbart att prova på något annat också, kanske något jag är intresserad av. Funderar...


Tänk om jag vann ett par mille på triss (vilket jag aldrig ens köper) så att jag i lugn och ro kunde göra sådant jag tyckte om, tex. försöka få böcker puplicerade eller måla betydligt mer. Sådant vill jag hålla på med betydligt mer, men det är svårt att få ro eller ork till det när man har mycket annat som drar, än mindre kommer jag att få det när jag faktisk hittar ett jobb eller börjar läsa. Tur att man är ung!


Kolla in min nya "tag" :] Har haft bloggen inästan 3 år, men det är först på senare tid jag riktigt har brytt mig om designen. Kände att det var dags för något att avsluta varje inlägg med också...

  

Av Izabella - 6 november 2009 12:31

Har färgat håret igen, mest för utväxtens skull. "Moccabrun" heter färgen jag använde. Dock ser det alltid typ svart ut i början.


Egentligen hade jag planerat att dra till attityd igen och få det slingat och ljusat upp det en massa, klippt det slitna och även kanske rakpenatat det. Det finaste håret jag har haft var typ sommaren 2008 då jag hade sådana där ljusa slingor och hade det lite halvlång för att det skulle locka sig bättre, dessutom såg man knappt utväxten då grundfärgen jag fick var så lik min naturliga. Lite shakira-aktig look. 

Därför hade jag verkligen velat ta en "favorit i repris" fast ännu tydligare, och lite annorlunda med rakpenten för att slippa fixa håret i timmar för att det ska bli rakt, istället locka det när jag vill ha lockigt...

Men kom fram till att alla dessa planer får vänta tills jag har lite mer pengar, har gått så mycket de senaste månaderna att jag inte ens vill ta en till på kontot. Tänk bara allt till körkortet, tatoon, träning och en miljon andra saker jag har behövt eller velat ha. Det går kanske inte att ha perfekt hår om man är mitt uppe i lägenhetsletande på en lön :)


Den här bilden hade jag tänkt ta med mig till frissan Anna, kul att det dessutom var snygga JLo som råkade ha sådant hår ;)
  

Av Izabella - 5 november 2009 16:40


Det var sällan jag skrev några seriösa inlägg. Den här bloggen är nästan rakt igenom en dagbok för allmän beskådan. Fast det är ju mycket det som är meningen, har den ju främst för min egen skull. Men nu kände jag fasktikt för att skriva ett "riktigt" inlägg.


"Tofulineglass är så gott :D" skrev angelicato precis i en kommentar om förra inlägget. Ja, jag håller med.

Har faktiskt äntligen hittat en glass som jag tål då den inte innehåller något som har med mjölk att göra :)

Därav ska den ska dessutom vara nyttigare, mindre fett och shit. Fast jag undrar om den är så bra egentligen, den innehåller vegetabilisk olja och (alltså kanske palmolja) vilket är dåligt för regnskogen. Fast det vet man ju inte säkert, och hur som helst så äter jag ändå glass så otroligt sällan. 

However, En annan sak som brukar funka är dyr chokladglass med massa nötter osv i (typ ben&jerrys), tror att det är för att då får det inte plats lika mycket mjök i paketet. Det värsta för min mage är vanlig vanilj, typ GB då drygt en matsked ungefär betyder döden.

Men ben&jerrys är för dyrt, även om det är lite av grejjen, det är ren lyx. Typiskt, nu blev jag sugen på det också.


Sedan har vi te. Ville skriva om det också då jag såg i kuriren och sedan hörde på radion att man har funnit bekämpninsmedel i grönt te. De har testat pås-teer av olika märken och det ifrågasätts nu huruvida det man hittat kan påverka hälsan hos tedrickarna. De högsta andelarna bekämpningsmedel hittade man i Kung markattas ekologiska och kravmärkta te, vilket är ytterst chockerande. Det är till och med olagligt att märka en produkt med någon typ av sådana medel och saluföra den på det sättet. Jag blev ganska förvånad när jag läste detta. Tydligen ska företaget i alla fall dra tillbaka produktionen, göra egna tester och bli av med krav-märkningen.  

Förutom att det testades hur mycket bekämpningsmedel det finns i teerna, så mättes det även hur mycket antioxidanter som finns i de olika sorterna. Det är ju just detta faktum som gör att grönt te anses så nyttigt.


Det roliga var att det var far som vid frukosten började läsa artikeln i tidningen och började prata om det just när jag hade fixat en kopp te. Jag frågade vilken sort som inehöll mest antioxidanter, och det visade sig vara "Twinings pure green", vilket råkade vara den av alla sorter jag just hade kokat en kopp av. Det kändes därför inte så farligt att dricka den.


Hur ska man tänka här? Jag dricker mycket grönt te för att det är både det nyttigaste, och i längden det godaste teet man kan dricka. Det innehåller höga halter av antioxidanter som boostar immunförsvaret, har positiv inverkan på åldrandet och även skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar samt vissa cancerformer. Påverkas man av bekämpningsmedlet då? Inga av dem andra teerna i testet inehöll några gränsvärden av ämnena så de påverkar troligen inte hälsan. Fast man vet ju aldrig, eller? Borde inte det bero på hur mycket man dricker?

Googlade två av ämnenena "Cypermetrin" och "Lambda cyhalotrin". 

  

Lambdacyhalotrin har mycket hög till medelhög giftighet för råtta vid engångstillförsel.

Ämnet påverkar centrala nervsystemet och symptomen är bland annat koordinationsrubbningar

och ökad salivutsöndring. Inga hudirriterande eller hudsensibiliserande egenskaper

har påvisats, däremot svag ögonirritation.

Långtidseffekter förutom påverkan på centrala nervsystemet, är framför allt ökning av

levervikten. Skador på arvsmassa eller fortplantning har inte iakttagits. De svaga indikationer

på förhöjd frekvens bröstkörteltumörer, som uppträdde hos mushonor, har inte givit

anledning att bedöma ämnet som cancerframkallande. Rapporterade effekter på människa

är en brännande och stickande känsla i ansiktet och utslag på händerna.
Den akuta giftigheten bedöms som medelhög, men varierar med

cis/trans-förhållandet.Cypermetrin är måttligt till kraftigt hud- och ögonirriterande. En delv effekten beror förmodligen på cypermetrins effekt på känselnerver. Inga effekter på

fortplantningen har iakttagits. Cypermetrin bedöms ej ge skador på arvsmassan eller vara

cancerframkallande. Cisformen är giftigare.

 

Om nu Lambdacyhalotrin är cancerframkallande så borde det ju liksom ta bort den effekten av själva teet om man får i sig för mycket.


Fast å andra sidan, vad är inte cancerframkallande i denna värld av jakt på perfekt mat. Nya rön kommer ju lika ofta som vanliga människor fakitskt äter och det är enligt mig ingen idé att ta till sig alla. Då skulle man ju inte kunna äta något. Det tvistas om var och vartannat livsmedel på marknaden, om det är bra eller dåligt, kaffe är ett typexempel. Nej, jag vet inte hur jag ska ta den här frågan som trogen tedrickare.

Dessutom hade dem bara undersökt grönt pås-te. Hur står det till med andra teer och löste (vilket är det jag dricker mest) då?


Jag ska försöka hålla mig upptatderad i den här frågan. Tills dess fortsätter vattenkokaren att gå i det här huset i alla fall.


  

Av Izabella - 5 november 2009 13:40Har verkligen inte haft tid för några upptates här inte. Har haft mycket att göra som vanligt, samt sovit dåligt som vanligt. Börjar gå för långt nu, det var därför jag mådde dåligt i förrgår. Det var en sådan där dag då det bara behövs en till droppe för att bägaren ska svämma över, har skrivit om det förr. Nu var det som krävdes, att jag hade glömt skicka in några papper till ams dan innan samt hade, pga trötthet, ett dåligt löppass. Världen går under? Ja, ibland känns det så.

Fullt så dåligt känns det inte nu, Är sliten som f*n men nu har jag i alla fall gjort bort både halkbanan (igår) och teoriprovet (idag). Skönt, fast hur jag blev på kortet i autoaten vill jag inte ens veta, än mindre försöker jag bry mig. Sitter nu här på soffan med Sex and the city i bakgrunden och en ramlösa. Jag ska snart fortsätta med den halvklara middagen (har stekt plättar att använda till crepes) men just nu tvingar jag mig själv att ta det lungt. Eller, vid det här lager handlar det inte så mycket om att "tvinga". I'm exhausted.


Stannade kvar i stan en stund efter provet imorse. Satt på kulturens i en av dem där stora fotöljerna vid fönstrena högt upp och bläddrade i en vin-tidning (tänk att det finns sådana!?). Skådade det vackra luleå som badade i snöflingor medan jag drömde om vitt vin. Har varit sugen på det hur länge som helst. När jag kom hem fixade jag som sagt plättarna och tjuvåt ett par till lunch med varma hallon och tofulineglass ;)


= Totalt hälsosamt för mig i detta skick.

Presentation


Välkommen! Izabella heter jag och bor uppe i det isande vackra norrland med min sambo och katt. Bland klädaffärer och matlagning drömmer jag om framtiden, samtidigt som jag försöker att njuta av livet som det är just nu!

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Kläder och annat kul

RSS

Följ bloggen

Följ mat mode och livet enligt bella med Blogkeen
Följ mat mode och livet enligt bella med Bloglovin'

Bloggar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se